- 24 Νοεμβρίου 2024
- 0 Μου Αρέσει
- 46 Προβολή
Τα Λαβράκια ψητά στο φούρνο με πουρέ λαχανικών είναι ένα ελαφρύ, θρεπτικό και γεμάτο γεύση πιάτο, ιδανικό για όσους αγαπούν τα ψάρια και τη συνοδεία λαχανικών. Ο συνδυασμός του ζουμερού ψαριού με τον βελούδινο πουρέ δημιουργεί μια ισορροπημένη γαστρονομική εμπειρία, ιδανική για μεσημεριανό ή ελαφρύ δείπνο.
—
Υλικά
Για τα λαβράκια:
– 2 φρέσκα λαβράκια
– Αλάτι
– ½ ποτήρι ελαιόλαδο
– ½ ποτήρι νερό
Για τον πουρέ λαχανικών:
– 3-4 μεγάλες πατάτες
– 2 καρότα
– 1 μέτριο κρεμμύδι
– 4-5 κλωναράκια σέλινο
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Λίγο ελαιόλαδο
– Λίγο νερό
– Χυμό από 1 λεμόνι
—
Εκτέλεση
Προετοιμασία:
1. Καθαρισμός και πλύσιμο: Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα λαβράκια κάτω από τρεχούμενο νερό. Εάν χρειάζεται, αφαιρούμε τα λέπια και τα εντόσθια και ξεπλένουμε σχολαστικά. Στραγγίζουμε το ψάρι για να φύγουν τα περιττά υγρά.
2. Τοποθέτηση στο ταψί: Τοποθετούμε τα λαβράκια σε ένα ταψί. Αλατίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές, ενώ περιχύνουμε με μισό ποτήρι ελαιόλαδο για γεύση και μια χρυσαφένια κρούστα.
3. Ψήσιμο στο φούρνο: Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό στο ταψί για να διατηρήσουμε το ψάρι ζουμερό κατά το ψήσιμο. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 200-220°C. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε αν το ψάρι είναι έτοιμο, αναζητώντας μια ελαφρώς τραγανή επιφάνεια και ζουμερό εσωτερικό.
—
Προετοιμασία του πουρέ λαχανικών:
1. Προετοιμασία λαχανικών: Πλένουμε καλά τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα και το κρεμμύδι από τη φλούδα τους και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, ώστε να μαγειρευτούν πιο γρήγορα.
2. Βράσιμο: Τοποθετούμε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να τα καλύπτει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προετοιμασία του πουρέ: Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, στραγγίζουμε το περιττό νερό. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά, μέχρι να δημιουργηθεί ένας βελούδινος πουρές. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, ώστε να επιτύχουμε την επιθυμητή υφή.
—
Σερβίρισμα:
1. Παρουσίαση του πιάτου: Τοποθετούμε το ψητό λαβράκι σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Δίπλα ή από κάτω, απλώνουμε τον πουρέ λαχανικών.
2. Τελικές πινελιές: Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε το ψάρι και τον πουρέ με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού για να δώσουμε μια δροσερή και ξινούτσικη νότα που ταιριάζει απόλυτα με τη γεύση του ψαριού. Για μια έξτρα δόση αρώματος, μπορούμε να προσθέσουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
—
Συμβουλές:
– Επιλογή ψαριού: Προτιμήστε φρέσκα λαβράκια για καλύτερη γεύση και υφή.
– Παραλλαγές: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο ταψί λίγες φέτες λεμονιού ή μυρωδικά, όπως θυμάρι ή δενδρολίβανο, για περισσότερο άρωμα.
– Συνοδευτικό: Το πιάτο ταιριάζει τέλεια με μια πράσινη σαλάτα ή φρέσκο ψωμί.
Αυτό το πιάτο αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό ελαφρότητας και πλούσιας γεύσης, τέλειο για όλες τις εποχές!
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που ακολουθεί
Λαβράκια ψητά στο φούρνο με πουρέ λαχανικών
Αφήστε μια κριτική
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.