Είδη εσπρέσο

Εσπρέσο είναι κατ’ αρχήν μία μέθοδος παρασκευής καφέ. Δεύτερον, είναι ο καφές που παράγεται με αυτήν την μέθοδο παρασκευής και τρίτον είναι το στυλ σερβιρίσματος αυτού του καφέ: για παράδειγμα, ο καπουτσίνο φτιάχνεται με

 καφέ εσπρέσο, αλλά λόγω του γάλακτος και του μεγαλύτερου όγκου του, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ονομαστεί εσπρέσο. 

Εσπρέσο (κανονικός)
 Φτιάχνεται με 6 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) πολύ λεπτά αλεσμένο, καλά καβουρδισμένο καφέ,
αποσταγμένο με νερό υψηλής πίεσης και ζεσταμένο στους 93-96 °C.
Το κλασικό φλιτζάνι του εσπρέσσο είναι περίπου 40-50 ml (ποτέ πάνω από 50 ml) δυνατού μαύρου καφέ, σερβιρισμένου σε φλιτζάνι χωρητικότητας 60 ml.
Εσπρέσο macchiato
Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με περίπου 15 ml (1 κουταλιά της σούπας) κτυπημένο γάλα από πάνω.
Εσπρέσο coretto 
Ένα φλιτζάνι κανονικού εσπρέσο με μικρή ποσότητα κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή λικέρ ενώ το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των κατοίκων της βορείου Ιταλίας είναι ο εσπρέσο “διορθωμένος” με grappa.
Εσπρέσο romano
Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού. Ο Βραζιλιάνικος cafezino, ο αντίστοιχος εσπρέσο, σερβίρεται επίσης με μία φέτα λεμονιού.
Εσπρέσο διπλός  
Δύο δόσεις καφέ εσπρέσο,  αλλά σερβιρισμένος σε φλιτζάνι 150 ml. Η ποσότητα του ροφήματος είναι περίπου ίση με εκείνη ενός εσπρέσσο lungo, αλλά η δόση του καφέ διπλάσια, και κατά συνέπεια, διπλάσια και η καφεΐνη, με λιγότερη αραωση. Μία πραγματική έκρηξη ενέργειας!
                                                             Εσπρέσο lungo ή Caffe Americano 
Κανονικός εσπρέσο που αυξάνεται με την προσθήκη ζεστού νερού, αφού έχει παρασκευαστεί, φτάνοντας στα 75-95 ml. Το σώμα του εσπρέσο lungo είναι σαν εκείνο ενός καφέ φίλτρου και συνήθως σερβίρεται σε φλιτζάνι χωρητικότητας 150 ml (μικρό φλιτζάνι καπουτσίνο). 
                                                   Εσπρέσο con pana ή Εσπρέσσο tazza d’ oro     
Είναι ένας εσπρέσο macchiato με μία πινελιά πολυτέλειας -;αντί για αφρόγαλο, χρησιμοποιείται πλούσια κρέμα γάλακτος.

Εσπρέσο ristretto  

Ένας βασικός εσπρέσο που σερβίρεται σε φλιτζανάκι του εσπρέσο, αλλά η ποσότητά του φτάνει μόλις τα 25 ml. Ο εσπρέσο ristretto είναι δυνατός, διότι φτιάχνεται με την ίδια ποσότητα καφέ με εκείνη ενός κανονικού εσπρέσο, αλλά διαλύεται σε λιγότερο νερό.

ViberΑκολούθησε το TheCook.gr στο Viber για να βλέπεις νέες συνταγές!

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση