Ριζότο με θαλασσινά

    Προετοιμασία: 20′ Ψήσιμο: 18′-20′ ♦ Μέτριας δυσκολίας

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

           2 κιλά θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καραβίδες & άλλα οστρακοειδή)

           1 σκελίδα σκόρδο

          1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

          500 γρ. ρύζι μπονέτ

           1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

           2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό τριμμένο

          4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

          1 ½  λίτρο ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ετοιμάζετε τα θαλασσινά σύμφωνα με τις οδηγίες

    Προετοιμασία των οστράκων

    ΣΤΡΕΙΔΙΑ

    1.      Κρατάτε σταθερά το στρείδι και βάζετε ένα γερό μαχαίρι (υπάρχει ειδικό) ανάμεσα στη σχισμή δίπλα στο σημείο όπου ενώνονται τα δύο κελύφη,

    2.      Κρατώντας σφιχτά το στρείδι, πιέζετε προς την ένωση, στρίβοντας το μαχαίρι μέχρι να σπάσουν οι σύνδεσμοι.

    3.      Ανοίγετε το στρείδι και ξεκολλάτε τον μυ που είναι προσκολλημένος στο κοίλο κέλυφος.

    4.      Με το μαχαίρι ξεκολλάτε το στρείδι και από το επίπεδο κέλυφος.

    ΧΤΕΝΙΑ

    1.      Ανοίγετε το κέλυφος με την άκρη ενός φαρδιού γερού μαχαιριού.

    2.      Με το μαχαίρι ξεκολλάτε προσεκτικά το περιεχόμενο από το κοίλο κέλυφος.

    3.      Ξεπλένετε το χτένι με κρύο τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε τη διαφανή μαλακή μεμβράνη του.

    4.      Κρατώντας το κάτω από το τρεχούμενο νερό, με τον αντίχειρα στη λευκή σάρκα και

    τ’ αυγά, αποχωρίζετε και πετάτε τα σκούρα εντόσθια. (Η σάρκα και το νόστιμο πορτοκαλόχρωμο αυγοτάραχο είναι τώρα έτοιμα για μαγείρεμα).

    ΜΥΔΙΑ

    Καθαρίζετε τα μύδια με ένα βουρτσάκι, αφαιρείτε τα γένια τους και τα πλένετε πολύ καλά σε άφθονο νερό

    ΑΧΙΒΑΔΕΣ

    Πλένετε πολύ καλά τις αχιβάδες και τις βάζετε να μουσκέψουν σε μια λεκάνη με κρύο και αλατισμένο νερό 2 ώρες. Τις ξεπλένετε σε άφθονο νερό.

    Ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε τα θαλασσινά, αρκετό πιπέρι και μια κουταλιά τριμμένο μαϊντανό. Τα βράζετε μέχρι να ανοίξουν. (Πετάτε τα οστρακοειδή που δεν ανοίγουν). Φιλτράρετε το ζουμί στο οποίο έβρασαν. Σε μια μεγάλη και χαμηλή κατσαρόλα σοτάρετε το ρύζι και το κρεμμύδι στο υπόλοιπο λάδι 2′. Το σβήνετε με το κρασί. Περιχύνετε κατά διαστήματα το ρύζι με το ζεστό ζωμό. Σιγοβράζετε 18′-20′. Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τα θαλασσινά. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

    ViberΑκολούθησε το TheCook.gr στο Viber για να βλέπεις νέες συνταγές!

    Ingredients

      Μπορεί επίσης να σας αρέσει

      Αφήστε μια κριτική