
- 24 Δεκεμβρίου 2024
- 0 Μου Αρέσει
- 187 Προβολή

Ο Μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της παραδοσιακής ελληνικής και ανατολικής κουζίνας. Με τα τραγανά φύλλα του, τη γεμάτη γεύση από ξηρούς καρπούς και το μελωμένο σιρόπι του, αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάθε γιορτή ή ειδική περίσταση. Ας δούμε αναλυτικά πώς να τον ετοιμάσετε:
Υλικά
Για τη βάση και τη γέμιση:
- 700 γρ. φύλλο Βηρυτού (ιδανικά λεπτό και τραγανό),
- 150 γρ. καρύδι,
- 300 γρ. αμύγδαλο,
- Λίγη κανέλα (για άρωμα και γεύση),
- 400 γρ. βούτυρο (λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων).
Για το σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική,
- 800 γρ. νερό,
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (για να διατηρηθεί το σιρόπι λαμπερό και παχύρρευστο),
- 1 βανιλίνη (για διακριτικό άρωμα).
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του Σιροπιού: Σε ένα κατσαρολάκι, συνδυάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και τη βανιλίνη. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, αφήνοντάς το να βράσει για 8-10 λεπτά. Το σιρόπι πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ετοιμασία της Γέμισης: Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μπλέντερ και τα χτυπάμε ελαφρώς, ώστε να γίνουν χοντροκομμένα. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγη κανέλα, που ενισχύει το άρωμα των ξηρών καρπών.
- Λιώσιμο του Βουτύρου: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην το κάψουμε. Το διατηρούμε ζεστό για το άλειμμα των φύλλων.
- Στρώσιμο των Φύλλων: Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί. Ανοίγουμε τα φύλλα Βηρυτού και αρχίζουμε να τα στρώνουμε στο ταψί, βουτυρώνοντας προσεκτικά κάθε φύλλο με ένα πινέλο. Μετά από τα πρώτα 5-6 φύλλα, προσθέτουμε τη μισή γέμιση ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε με μερικά ακόμα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα, και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Κλείσιμο και Ψήσιμο: Ολοκληρώνουμε το στρώσιμο με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να βουτυρώσουμε καλά το επάνω μέρος. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια (ρομβοειδή ή τετράγωνα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Σιρόπιασμα: Όταν ο μπακλαβάς βγει από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Έπειτα, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω από τον ζεστό μπακλαβά, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα.
- Αναμονή και Σερβίρισμα: Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι για 2-3 ώρες. Αυτή η αναμονή είναι κρίσιμη, καθώς επιτρέπει στις γεύσεις να δέσουν και στα φύλλα να αποκτήσουν την τέλεια υφή.
Συμβουλές
- Επιλογή φύλλων: Το φύλλο Βηρυτού είναι ιδανικό λόγω της λεπτότητας και της τραγανής υφής του. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας.
- Ξηροί καρποί: Μπορείτε να προσθέσετε φιστίκια Αιγίνης για μια πιο πολυτελή εκδοχή.
- Αρώματα: Εκτός από κανέλα, μια πρέζα γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο στη γέμιση μπορεί να απογειώσει τη γεύση.
Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος να εντυπωσιάσει με την υπέροχη εμφάνιση και τη γεύση του! Ένα παραδοσιακό γλυκό που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που ακολουθεί
Αφήστε μια κριτική
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.