
- 11 Ιανουαρίου 2025
- 0 Μου Αρέσει
- 58 Προβολή

Τα Γιουβαρλάκια κοκκινιστά με αυγολέμονο είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη ζουμερή υφή του μοσχαρίσιου κιμά με την πλούσια σάλτσα ντομάτας και τη χαρακτηριστική φρεσκάδα του αυγολέμονου. Είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την άνεση με τη νοστιμιά, ιδανικό για όλη την οικογένεια.
Υλικά
Για την παρασκευή των γιουβαρλακίων χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:
- Για τον κιμά:
- 1 κιλό κιμά μόσχου
- 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι (το μισό για τον κιμά, το άλλο μισό για τη σάλτσα)
- ¼ κουταλιά γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλιά γλυκού πιπέρι
- ½ κουταλιά γλυκού ρίγανη
- ½ κουταλιά γλυκού δυόσμο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ¼ κουταλιά γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλιά γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, κατά προτίμηση
- Για τη σάλτσα:
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. τριμμένη ντομάτα
- 1 κιλό νερό
- Λίγο αλάτι
- Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά γλυκού νισεστέ
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του Κιμά
Ξεκινάμε βάζοντας τον κιμά σε ένα λεκανάκι. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το μισό, το οποίο προσθέτουμε στον κιμά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι, τα μπαχαρικά (κύμινο, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, κανέλα, μοσχοκάρυδο) και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, ζυμώνοντάς τα με τα χέρια μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί.
2. Προετοιμασία της Σάλτσας
Σε μια χύτρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, λίγο αλάτι και το νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση.
3. Σχηματισμός και Μαγείρεμα των Γιουβαρλακίων
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια στο επιθυμητό μέγεθος και τα προσθέτουμε στη βραστή σάλτσα. Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αφού περάσει ο χρόνος, κλείνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για ακόμα 5 λεπτά μέσα στη χύτρα.
4. Τελική Φάση Σάλτσας
Ανοίγουμε τη χύτρα και αφήνουμε τα γιουβαρλάκια να βράσουν για άλλα 3-4 λεπτά χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
5. Παρασκευή Αυγολέμονου
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τον νισεστέ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό ζωμό της σάλτσας και τις ρίχνουμε στο μείγμα αυγολέμονου, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία και να μην κόψει.
6. Ολοκλήρωση Φαγητού
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη χύτρα με τα γιουβαρλάκια, κουνώντας απαλά την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτεί ομοιόμορφα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά σε βαθιά πιάτα, με τη βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου να τα καλύπτει. Συνοδεύονται υπέροχα με φρέσκο ψωμί για να απολαύσουμε τη σάλτσα, ενώ ένα λευκό κρασί ή ένα ελαφρύ τσίπουρο είναι η ιδανική συνοδεία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες στο βίντεο που ακολουθεί
Αφήστε μια κριτική
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.