- 2 Δεκεμβρίου 2024
- 0 Μου Αρέσει
Το Εκμέκ Κανταΐφι νηστίσιμο είναι ένα εξαιρετικό γλυκό που συνδυάζει την παραδοσιακή γεύση του κανταϊφιού με τις ανάλαφρες και εξωτικές νότες της καρύδας, προσφέροντας μια ιδανική επιλογή για περιόδους νηστείας. Πλούσιο σε υφή, αρώματα και γεύσεις, αυτό το γλυκό θα κλέψει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι.
Υλικά
Για το κανταΐφι:
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 300 γρ. αμύγδαλο
- 120 γρ. ηλιέλαιο
Για την κρέμα:
- 400 γρ. κρέμα καρύδας
- 800 γρ. νερό
- 120 γρ. νισεστέ
- 100 γρ. νερό
- 1 βανιλίνη
Για το σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- 200 γρ. γλυκόζη
- 1 βανιλίνη
Για τη σαντιγύ:
- 1 κιλό φυτική κρέμα
- Μερικές φέτες πορτοκάλι γλυκό
Εκτέλεση
Προετοιμασία του κανταϊφιού:
- Ξεκινάμε με το φύλλο κανταΐφι. Το ανοίγουμε προσεκτικά και το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, ώστε να είναι εύκολο να το δουλέψουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα το κανταΐφι, ξανθίζοντάς το με τα χέρια για να αφρατέψει.
- Απλώνουμε το φύλλο ομοιόμορφα στο ταψί, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Περιχύνουμε το κανταΐφι με το ηλιέλαιο, φροντίζοντας να λαδωθεί καλά, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Προετοιμασία του σιροπιού:
- Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προετοιμασία της κρέμας:
- Σε άλλη κατσαρόλα, αναμειγνύουμε την κρέμα καρύδας με το νερό, τον νισεστέ και τη βανιλίνη. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και να δέσει σε κρεμώδη υφή. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση:
- Όταν το κανταΐφι ψηθεί, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Το καυτό φύλλο απορροφά καλύτερα το σιρόπι, εξασφαλίζοντας την τέλεια υφή.
- Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι.
Στρώσιμο της κρέμας και γαρνίρισμα:
- Χτυπάμε τη φυτική κρέμα μέχρι να αφρατέψει και να σχηματίσει σαντιγύ.
- Απλώνουμε την κρέμα καρύδας πάνω από τα αμύγδαλα και από πάνω προσθέτουμε μία στρώση από τη σαντιγύ. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι για να είναι ομοιόμορφη.
- Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και γαρνίρουμε με επιπλέον σαντιγύ και κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι, που προσθέτουν μια δροσερή και γλυκιά νότα.
Σερβίρισμα
Το Εκμέκ Κανταΐφι νηστίσιμο είναι έτοιμο! Το εντυπωσιακό του στρώσιμο, οι πλούσιες γεύσεις του και η αρωματική του επίγευση το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση. Σερβίρεται κρύο, με το πορτοκάλι να προσθέτει μια φρέσκια και ελαφρώς όξινη πινελιά που ισορροπεί τη γλυκύτητα. Είναι το απόλυτο επιδόρπιο για όσους νηστεύουν αλλά δεν θέλουν να στερηθούν την απόλαυση ενός εντυπωσιακού γλυκού.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που ακολουθεί
Αφήστε μια κριτική
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.