Χταπόδι Ξιδάτο με μανιτάρια

(Εκτιμόμενος χρόνος διαβάσματος: 3 - 6 λεπτά)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Υλικά για το χταπόδι :

 

1 χταπόδι

1 κρεμμύδι ξερό

2 φυλά δάφνης

100 ml ξύδι μήλου

1000 ml κρασί άσπρο

500 ml νερό

Αλάτι , πιπέρι

 

Εκτέλεση :

  1. Πλένουμε το χταπόδι και κόβουμε τα πλοκάμια του
  2. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να βάλουμε τίποτα άλλο μέσα, το αφήνουμε να πάρει ένα κόκκινο χρώμα
  3. Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το κρασί, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, νερό τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 25-30 λεπτά και είναι έτοιμο.

 

Υλικά για την ολοκλήρωση της συνταγής:

 

1 μανιτάρι πορτομπέλο

1 μανιτάρι αγκάρικους

½  μανιτάρι πλευρώτους

3/4 μανιτάρι σιμέτζι άσπρο + καφέ

30 ml ελαιόλαδο

25 ml ξύδι μπαλσάμικο

1 κουτ. Σούπας κρεμμύδι φρέσκο

1 κουτ. Σούπας κρεμμύδι ξερό

1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Λίγο ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση :

  1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λαδί να κάψει λίγο και προσθέτουμε τα μανιτάρια αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει
  2. Σοτάρουμε λίγο τα μανιτάρια προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι
  3. Βάζουμε και το χταπόδι αφού το έχουμε χαράξει λίγο από την μια μεριά με το μαχαίρι. Τα ψήνουμε μαζί για 8-10 λεπτά περίπου και όταν είναι έτοιμα τα σβήνουμε με το μπαλσάμικο ξύδι.
  4. Τοποθετούμε πρώτα τα μανιτάρια στο πιάτο, μετά βάζουμε το χταπόδι, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ωμό, λίγο ρίγανη από πάνω και είναι έτοιμο.

 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για περισσότερες λεπτομέρειες
 

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι από το ΟΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ 41 του Σεφ Κώστα Ακπαρίδη